مالیات بر ارزش افزوده
معنی، مفهوم و کاربرد مالیات بر ارزش افزوده از سال ۱۳۸۷ شکل گرفته است. حال اصلاً مالیات بر ارزش افزوده چیست و به چه افراد و کالاها و خدماتی تعلق میگیرد؟
در واقع مالیات بر ارزش افزوده جزو مالیاتهای تکلیفی است که با درصدهای معین تعیین میشود و از مشتریان اخذ میگردد و به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت میشود. لازم به ذکر است که در این نوع مالیات افرادی که مصرف کننده بیشتری هستند مالیات بیشتری نیز پرداخت کنند.
*مالیات تکلیفی یعنی مالیاتی که پرداخت آن طبق قانون بر عهده شما است.
مالیات بر ارزش افزوده از ابتدا به صورت یک قانون موقتی اجرا شد و هنوز به صورت یک قانون دائم به اجرا درنیامده و لایحه دائمی شدن آن توسط نمایندگان مجلس در حال بررسی و اجرا است.
این مالیات اعلام میدارد که هر گونه کالا و خدمات تولید و ارائه شده داخل مرزهای جغرافیایی و مالیاتی کشور ایران شامل مالیات و عوارضی است که درصد این مالیات و عوارض در سازمان امور مالیاتی تعیین میگردد. درصد مالیات بر ارزش افزوده در ابتدا از ۳ درصد شروع شده و هم اکنون به میزان ۹ درصد رسیده است.
درصد تعیین شده به عنوان مالیات بر ارزش افزوده باید از سوی تولید کنندگان به منظور تولید و ارائه کالا و از سوی مصرف کنندگان به عنوان مصرف کننده و خریدار پرداخت گردد.
در ادامه با ما مجموعه نیکان ثبت همراه باشید تا به صورت جامع با کلیه مفاهیم و مراحل اخذ گواهی ارزش افزوده آشنا شوید.
تعریف تخصصیتر مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات عام است که به صورت مرحلهای از اضافه ارزش کالاهای تولیدی یا خدمات ارائه شده در مراحل مختلف تولید و توزیع اخذ میشود. به عبارت دیگر مالیاتی است که در طول فرآیند تولید و خدمات از محل تولید تا فروش کالا به مشتری نهایی مرحله به مرحله دریافت میشود.
به عبارت سادهتر مالیات بر ارزش افزوده جزو مالیاتهای غیرمستقیمی است که پرداخت آن از هر فعال اقتصادی از جمله صادرکننده، تولیدکننده و توزیع کننده به فعال اقتصادی بعدی و در نهایت به مصرف کننده نهایی منتقل میشود.
نرخ مالیات بر ارزش افزوده در سالهای ۱۳۹۴ الی 1402
۶ درصد مالیات بر ارزش افزوده + ۳ درصد عوارض بر ارزش افزوده که مجموعاً ۹ درصد میشود.
تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده مانند خرید و فروشهای فصلی انجام میگیرد و به همین دلیل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در هر سال چهار مرتبه تنظیم میشود.
در واقع مهلت تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در هر فصل تا پانزدهم ماه اول فصل بعدی است. یعنی به این صورت که مهلت تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده فصل بهار تا ۱۵ تیر، مهلت تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده فصل تابستان تا ۱۵ مهر، مهلت تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده پاییز تا ۱۵ دی و مهلت تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده زمستان تا ۱۵ فروردین سال بعد است.
لازم به ذکر است که کارفرما میتواند اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده مربوط به فصل زمستان را تا پایان فروردین ماه نیز ارائه دهد زیرا به دلیل تعطیلات نوروز ممکن است نتوانند تا پانزدهم فروردین ماه این اظهارنامه را تکمیل کنند. البته توجه داشته باشید که اگر ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده فصل زمستان شما تا اواخر فروردین طول کشید لازم است پس از ارائه اظهارنامه یک نامه مبنی بر اینکه اظهارنامه خود را با تاخیر تنظیم کردهاید به اداره امور مالیاتی ارائه دهید تا مشمول جرایم مالیاتی نگردید.
ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده شامل لیستی از کالاها و خدماتی است مبنی بر کل خرید و فروشهایی که مشمول مالیات بر ارزش افزوده میگردند. در واقع اگر پس از بررسی خرید و فروشهای دورهای یا همان فصلی مشخص شود که شما به عنوان فروشنده فروش بیشتری داشتید طبیعتا مالیات بیشتری دریافت کردهاید و باید مالیات بیشتری به دولت بپردازید. اما اگر به عنوان خریدار خرید بیشتری داشته باشید قطعا مالیات بیشتری نیز پرداخت کردهاید و میتوانید مبلغ بیشتری را که تحت عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کردهاید از دولت مسترد کنید و یا به عنوان طلب به دوره بعدی انتقال دهید و به این ترتیب اعتبار مالیاتی مورد نظر در دوره بعدی برای شما منظور خواهد شد.
چه افراد و شرکتهایی مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند؟
هر فرد و شرکتی که در زمینه اقتصادی فعالیت میکند و به عرضه و تولید کالا و خدمات یا واردات و صادرات مشغول است مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود.
گواهی مالیات بر ارزش افزوده
گواهی مالیات بر ارزش افزوده یکی از مهمترین مجوزهایی است که فروشندگان یا ارائه کنندگان کالا باید در زمینه فعالیت خود داشته باشند. در واقع تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده هستند مکلف به اخذ گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده خواهند بود. این گواهینامه مشابه سایر گواهینامهها دارای اعتبار است و مدت اعتبار آن با توجه به تشخیص حوزه مربوطه و اعتبار شخص یا مودی میتواند شش ماهه، یکساله و … باشد.
اگر با توجه به اینکه در لیست افراد و کسب و کارهایی قرار دارید که باید نسبت به اخذ گواهی ارزش افزوده اقدام کنید اما این کار را انجام دهید دقیقا مشابه این است که بدون گواهینامه رانندگی به رانندگی بپردازید. در نتیجه اگر شما بدون اخذ گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده به فعالیت بپردازید فعالیت شما جنبه قانونی و رسمی نخواهد داشت و حتی به عنوان مجرم نیز شناخته میشوید.
کاربرد و اهمیت اخذ گواهی ارزش افزوده به این دلیل است که از سوء استفادههای احتمالی اشخاص جلوگیری به عمل میآورد و هنگامی که فروشنده کالا یا ارائه دهنده خدمات قصد اخذ مالیات بر ارزش افزوده داشته باشد طرف مقابل میتواند با مشاهده گواهی مربوطه که دارای مشخصاتی از قبیل مدت اعتبار، مشخصات حوزه فعالیت و … است نسبت به قانونی بودن مبلغ پرداختی اطمینان حاصل کند.
کارشناسان مجموعه نیکان ثبت در تهران جهت ثبت اصولی و سریع درخواست شما برای تنظیم اظهارنامه و اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده به صورت حضوری و غیرحضوری در خدمت شما عزیزان هستند.
کلیه مدارک لازم جهت ثبت نام و اخذ گواهی ارزش افزوده
- کپی و اصل مدارک شناسایی کلیه اعضای شرکت
- تلفن و آدرس هیئت مدیره
- گواهی فعالیت شرکت یا استعلام و وجود نام شرکت در سامانه رتبهبندی
- آگهی مربوط به تاسیس و تغییرات شرکت
- آدرس و کد پستی پیمانکار و دفتر محل فعالیت
- نام بانک شرکت و شعبه آن به همراه شماره حساب و کد شعبه
- کد اقتصادی
- وکالتنامه
مراحل دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده
- ورود به سامانه مالیات بر ارزش افزوده به آدرس ir
- وارد کردن نام کاربری و رمز
- کلیک روی گزینه درخواست گواهینامه ثبت نام در سمت راست صفحه
- پر کردن فیلد مربوط به کد رهگیری سامانه شماره اقتصادی و توضیحات مربوطه جهت درخواست گواهینامه و کلیک روی گزینه ثبت درخواست
- دریافت رسید درخواست که باید تا زمان تحویل گواهینامه آن را نزد خود نگهدارید. این رسید شامل اطلاعاتی از قبیل عنوان مودی، نام و نام خانوادگی، کد ملی، واحد مالیاتی، آدرس، شماره پیگیری و … است.
- صدور گواهی ارزش افزوده پس از گذشت چند روز از زمان ثبت نام و ارسال آن به آدرس درج شده در سامانه کد اقتصادی مودی
نحوه دریافت نام کاربری و رمز عبور جهت اخذ گواهی ارزش افزوده
همانطور که گفتیم جهت اخذ گواهی ارزش افزوده بایستی برای ورود به سامانه مربوطه یک نام کاربری و رمز عبور داشته باشید که جهت دریافت این اطلاعات لازم است به سامانه tax.gov.ir مراجعه کنید و از طریق گزینه پیش ثبت نام شماره اقتصادی و تکمیل فرم مربوطه و ارائه مدارکی از قبیل نسخه الکترونیکی اسکن شده قبض تلفن، تاییدیه نشانی اداره پست و … نام کاربری و رمز عبور خود را از طریق پیامک دریافت کنید.
هزینه اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده
اخذ گواهی ارزش افزوده و طی مراحل مربوط به آن احتیاج به پرداخت هیچگونه هزینهای ندارد اما چنانچه شما بخواهید فرآیند اخذ این گواهی را از طریق افراد متخصص و مجموعههایی نظیر نیکان ثبت پیگیری کنید لازم است هزینهای تحت عنوان حق الزحمه به این موسسات بپردازید.
نتیجهگیری
در نهایت چنانچه با توجه به موارد گفته شده و اطلاع از اهمیت و کاربرد گواهی ارزش افزوده قصد اخذ این گواهی را در سریعترین زمان ممکن و بدون بروز کوچکترین اختلال و نقص در پرونده و مدارک خود دارید میتوانید به کارشناسان مشاوران مجموعه نیکان ثبت واقع در سید خندان اطمینان داشته باشید و از طریق مراجعه حضوری یا غیر حضوری پروسه اخذ گواهی ارزش افزوده را به مجموعه ما محول کنید.
بدون دیدگاه